Col·leccions de Primavera
febrero 15, 2018
Regals pel Dia del Pare
marzo 16, 2018

Tasques Març

Vols gaudir de la planta i la flor durant tota la primavera?

La Naturalesa comença a reviure amb força i l'espectacle floral  enlluerna aquest mes de març. Tots els treballs que dediquis ara al jardí i la terrassa es traduiran en molts mesos de bellesa.

TASQUES DEL MES DE MARÇ

✓ Plantar. La calor augmenta i el risc de gelades es redueix, la qual cosa fa de març, un mes ideal per plantar arbres i arbustos amb tanques, vivaces, tapitzants, aromàtiques, gramínies, anuals, bulboses d'estiu...

✓ Abonar. Al començament de març s'ha d'aplicar abonament orgànic en parterres i arriates, jardineres i tiestos.

✓ Regar. Si no plou, molt ràpid serà necessari començar a regar. Cal posar a punt el sistema de reg automàtic: revisar l'arqueta i els degotadors, netejar els filtres dels aspersors i comprovar el solapament de les àrees d'aspersió, i programar els torns de reg.

magnolia-liliiflora-4

Magnolia liliiflora

genista-3

Ginesta

campanula-low-12

Campanula

camellia-japonica-2

Camellia japonica

Molt a sembrar
Les patates comencen a omplir-se de brots, demanant anar a la terra. Si vols conrear-les en el teu hort, utilitza un substrat ric però solt, amb bon drenatge. En unes 15-18 setmanes obtindràs per cada unitat una bona quantitat de patates, així que enterra-les a uns 40 centímetres uneixis d’unes altres.

Cada dues setmanes, si el temps ho permet, sembra pèsols, pastanagues, mongetes verdes, cebes, espinacs, rúcula, canonges, enciams de primavera, per obtenir una collita escalonada en l’estiu.

Protegeix les teves plantacions
Ja se sap: “Març engañador, un dia dolent, un altre pitjor”, així que pren precaucions. Si la temperatura nocturna baixa de 10º, protegeix els plantones amb campanes o túnels provisionals. Per si plogués molt, sembra o planta sobre el terreny cobert amb plàstic o palla.

Cures i ‘aliment’ per a la gespa
Març és el mes en el qual la prada ha de posar-se a punt. Si ja has aplicat herbicides i has resembrat, ara toca escarificar-la per permetre que arribi l’aigua i l’aire a les arrels, i a continuació fertilitzar-la amb abonament orgànic (fem, mantillo, humus de cuc) per estimular el creixement de l’herba. També ha arribat el moment de la primera sega, però deixant la gespa alta.
Per una floració duradora
• Les bulbosas de floració primaveral (tulipes, narcísos, jacints, muscaris) estan en plena esplendor. Perquè la floració duri més. aporta’ls abonament per bulbosas, rega-les almenys una vegada per setmana, i vigila als llimacs i caragols, els seus principals enemics.

• Allibera de males herbes a les anuals que estan en flor; mantingues embuatades les arrels amb escorça de pi o grava, sobretot si la zona és freda; elimina les flors marcides, i rega-les almenys una vegada per setmana.

Planta els bulbs d’estiu Si el proper estiu vols dalias, gladiols, cales, canyes de les Índies, amarilis, hemerocallis, azucenas… enterra ja els bulbs, corms i rizomes en arriates, rocallas i jardineres.

• El substrat. És clau que dreni bé, en cas contrari l’òrgan de reserva es podrirà. Una terra rica i de textura franc sorrenca és el més adequat.
• La posició. Aquestes bulboses, en general, necessiten un lloc assolellat.
• L’abonament. Aporta’ls un fertilitzant per bulbosas per incrementar la floració.
• El reg. El substrat no ha d’assecar-se, però molta cura amb entollar-ho.
• Els enemics. Mantingues a ratlla a llimacs i caragols.

Entutorar els arbrets i arbustos
Els arbres petits i molts arbustos erectes (els rastrers i nans no ho necessiten) creixeran millor si se’ls col·loca un tutor. El millor és clavar-ho en el clot abans d’introduir la planta; si es fes després es corre el risc d’afectar el cepelló. El tutor ha de col·locar-se del costat del vent dominant; en el cas d’alguns arbres serà millor col·locar tres tutors units per taules. Les millors subjeccions són les tires de goma. Els tutors han de mantenese uns dos anys.

Carícies als rosers Els rosers necessitaran una atenció especial a partir d’ara per florir en abundància al maig: mulleix el terreny, elimina les males herbes i els xucladors, i aporta’ls fem. Una o dues vegades per setmana, rega’ls al peu al migdia (especialment a les zones amb el risc de gelades), i vigila les plagues.

La poda de les hortensias Segons la regió, les hortensias es poden al febrer (zones temperades) o març, ja que formen els botons per hores/fred. Talla més o menys un terç de les branques i deixa una gemma en l’extrem. També es poden ara les budleyas, roses de Síria (si fa falta) i altres plantes de floració estival sensibles al fred..

Dóna’ls un substrat nou
Març és el mes ideal per renovar el substrat i canviar de test espatifillium, ficus, filodendros, falgueres, plantes que necessiten una terra rica en nutrients i espai vital. Si no ho fas cada dos anys, aproximadament, poden patir. Rega bé el substrat perquè et resulti més fàcil extreure-la del test vell, i retalla les arrels que sobresurtin. Retalla el cepelló un terç amb un ganivet molt afilat si no vols que creixin més i has decidit deixar-les en el mateix contenidor. Col·loca immediatament la planta en un tiesto amb substrat nou, estreny bé per eliminar les bosses d’aire i rega generosament.

Multiplica els exemplars Ja que vas a trasplantar-les, pots obtenir més exemplars, com en el cas de la sanseviera (busca’ls un tiest petit: a les plantes d’aquesta espècie els agrada estar una mica atapeïdes). És una tasca ideal per involucrar als nens. Si deixes els hijuelos en aigua t’asseguraràs que tiren arrels.

Comença a fertilitzar-les Aquest mes es reinicia l’abonat de les plantes d’interior, una vegada que han sortit del repòs hivernal. Al garden trobaràs fertilitzants líquids per a aquest tipus d’espècies. Respecta la dossis i aplica la solució d’aigua i abonament sobre el substrat humit.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *