Tasques Maig
mayo 1, 2018
Bulbs tardor
Els Bulbs de Tardor
octubre 3, 2018

Tasques Octubre

Colors de tardor

És temps d'adobar, plantar, obtenir esqueixos, collir ... Moltes d'aquestes tasques veuran els seus fruits l'any vinent. Mentrestant, la tardor es llueix en el fullatge d'or de les caducifòlies, les baies, les flors de temporada ...

TASQUES DEL MES D'OCTUBRE

Plantacions, trasplantaments, canvis de test. Igual que setembre, octubre ofereix les condicions climàtiques ideals per plantar, i trasplantar de sòl a sòl si l'espècie ho resisteix, arbres i arbustos: caducifolis que ja han entrat en repòs, coníferes en pa de terra (si voleu una tanca, heu de plantar ara), llorers, baladres, arboços, oliveres ...

• En tots els casos és recomanable obrir els forats uns 15 dies abans de plantar.
• No t'oblidis de comprovar el drenatge.
• Si plantes un arbre no deixis de posar tutors, així resistirà millor els embats del vent i creixerà bé.ra-estiu.

Poda. Si no has retallat les tanques i d'art topiària de coníferes i perennifòlies al setembre, fes-ho ara. Aprofita per netejar branques seques, desviades o fetes malbé. Fins a la primavera que no et caldrà podar de nou.

Abona. Les plantes de flor de temporada -crisantemos, asteres, tagetes, ciclàmens, agératos, coralillos, pensaments, sedums, Bellis perennis- floriran més temps si els ofereixes un fertilitzant ric en potassi. A la gespa, els exemplars recentment podats i l'hort els vindrà bé una aportació d'adob orgànic (humus de cuc, fems).

MES-CICLAMEN

Cyclamen

MES-CALLUNA

Calluna

MES-CRISANTEMO

Crisantem

MES-KALANCHOE

Kalanchoe

En plena collita
• Entorn del 29 de setembre, dia de Sant Miquel, es produeix "l'estiuet del codony", en què s'inicia la recollida d'aquests fruits, però també de kiwis i avellanes.
• Mentrestant, segueix la collita de nous, caquis, magranes, algunes varietats de llimones i les últimes pomes i peres.
• Aquest mes arriben també el seu punt de maduresa les groselles negre, raïm crispes i aranyons. Espera un dia assolellat per collir. Si vols obtenir esqueixos per multiplicar els exemplars, ara és el moment.
• A l'hort podràs recollir les patates tardanes que vas plantar al final de la primavera. Guarda-les en un lloc fosc i fresc.


Sembres i plantacions
• Neteja els bancals de restes d'hortalisses esgotades i males herbes, remou la terra i barreja-la amb adob orgànic (un 5%, no més) i planta o sembreu espinacs, cols, bledes, porros, raves, pastanagues....

La gespa a punt per afrontar el fred
• Si no ho has fet al setembre, aquest és un bon moment per passar l'escarificadora: l'aigua, la llum i l'aire penetraran amb més facilitat fins a les arrels gràcies als forats que s'obriran a la capa de gespa seca que es forma sobre la superfície; fes aquesta operació amb la gespa acabada de segar. Aplica adob orgànic a continuació i rega lleugerament.
• Després de l'estiu, la gespa creix amb més lentitud, de manera que ja no exigirà segues tan seguides; deixa l'herba una mica més alta.
• Les pluges de tardor poden propiciar l'aparició de molsa, algues i líquens sobretot a les zones més ombrívoles o a on la terra està més compactada. L'escarificat sol valer com a mètode preventiu. Si detectes la seva presència, s'aplica el fitosanitari precís; un cop sec, raspa la zona, escarifica-la i torna a sembrar aportant humus al mateix temps.
• També pots reduir la freqüència de reg.
• Mantingues lliure de fulles seques.
Si vols flors durant la tardor ...
Les plantes de temporada -crisantems, asteres, ciclàmens, sedums, pensaments, entre tantes altres de floració a la tardor, i les anuals d'estiu que segueixen donant flors fins a l'arribada de l'hivern -tagetes, coralillos, agératos, geranis, aliso marítim- necessiten algunes cures per florir llargament i abundantment.

• Proporciona'ls adobament per a plantes de flor, ric en potassi.
• Mantingues lliures de males herbes, que competeixen per l'aigua, els nutrients i la llum.
• A les regions on comença a fer fred ja és moment de protegir les arrels de les més sensibles amb mulching d'humus (de pas aportaràs matèria orgànica al sòl), escorça de pi, palla neta...
• Pinça les flors seques perquè segueixin florint durant diverses setmanes.
• Controla l'aparició de l'oïdi.

Planta els bulbs de primavera
Si a la primavera vols el jardí i la terrassa plens de tulipes, jacints, narcisos, muscaris, crocus... planta els bulbs ara. Enterra'ls entre plantetes, aliso marítim, pensament, violeta, ciclamen ...

• El substrat. És molt important que dreni bé, en cas contrari els bulbs es podriran. Una terra rica i amb textura franc sorrenca és el més adequat.
• La posició. Els bulbs, en general, necessiten un lloc assolellat.
• La plantació. Amb un plantador de bulbs et resultarà més fàcil. La profunditat de plantació és clau: tingues en compte les indicacions de l'etiqueta. El punt de brotada ha de quedar cap amunt.
• El reg. El substrat no ha d'assecar-se, però molt de compte amb entollar-lo.

Temps de plantar ...
Si vols tenir una tanca de coníferes o de qualsevol altra perennifòlia, aquest és un mes ideal per plantar els exemplars. Si es presenten en pa de terra, amb més raó encara: octubre és el mes límit, en cas contrari hauràs d'esperar fins al maig.
Aquest és també el moment ideal per plantar enfiladisses com la Parthenocissus quinquefolia, que es posa vermella en aquests mesos; també per obtenir esqueixos. En canvi hauràs d'esperar a l'hivern per plantar la P. tricuspidata. En la plantació hauries de procedir de la mateixa manera que amb les altres llenyoses.


Dóna'ls oli mineral als arbres
L'oli mineral evita que les plagues, que entraran en latència, puguin desenvolupar-se la primavera que ve. Raspalla el tronc i les branques abans d'aplicar-lo. És important repetir el tractament a l'hivern i al començament de la primavera perquè sigui més eficaç.

Podar, esqueixar i plantar aromàtiques
Passada ja la floració de les lavandes i les sàlvies, convé retallar les espigues i una part de la tija perquè conservin un port compacte i no es tornin molt llenyoses. Amb les restes de poda es poden obtenir esqueixos. També és bon moment per plantar exemplars nous a terra o en testos.

Dóna'ls adobament cada dues setmanes
Continua aportant a les plantes verdes d'interior un fertilitzant líquid ric en nitrogen, dissolt en l'aigua de reg. Estimularàs el creixement i aconseguiràs fulles més verdes. Fes-ho cada 15 dies sobre el substrat humit. Al novembre hauràs d'espaiar l'aplicació d'adobament, ja que l'activitat vegetativa de les plantes entrarà en fase de repòs.


Espaia els regs, però procura'ls humitat ambiental
A menys calor, menys necessitat d'aigua. En el cas d'algunes espècies has de deixar que la terra s'assequi entre un reg i l'altre. Però segueix procurant humitat mitjançant polvoritzacions d'aigua destil·lada o desmineralitzada, preferentment (no mullis les flors). El matí és el millor moment del dia per regar-les. Neteja les fulles de pols: les llises i grans amb un drap humit i les velloses amb un pinzell suau.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *