Controla les plagues
La primavera també és temps de plagues i malalties fúngiques a l'hort. Avui hi ha una àmplia gamma de fitosanitaris ecològics, que t'ajudaran a prevenir l'atac de l'oïdi, míldiu i fongs del sòl, i a mantenir a ratlla diversos insectes, com la mosca de la fruita, que s'acarnissa en els fruiters, i la cotxinilla, que ataca especialment als citrus i el llorer.
Embuata el sòl
Els fruits d'alguns cultius de l'hort, que es desenvolupen arran de terra, com les maduixes, maduixots, carabassons i cogombres, creixeran més sans i nets si embuates el terreny amb palla, escorces o plàstic.
Trasplantaments i collites
Maig el mes ideal per portar al terreny estaques de tomàquet, que exigeixen entre 20 i 30º de temperatura durant el dia, i estaques de ceba. El moment de les sembres directes ja ha passat. En aquestes setmanes pots començar a collir pèsols, mongetes tendres, enciams i maduixes.
Més segar i més regar
A partir del maig, l'herba creix ràpidament gràcies als abonats i cures dels mesos anteriors. Ha de segar més sovint i amb la fulla més baixa per enfortir-la; és millor que la gespa estigui seca quan passis la màquina. També necessita més aigua; convé assegurar-se que les àrees d'aspersió se superposen bé i no malbarata aigua regant camins i zones d'àrids. Vigila l'aparició de males herbes, que condeixen gràcies al reg i els fertilitzants.
Desenterra els bulbs de primavera
Aprofita per retirar de la terra els bulbs de tulipes, narcisos i altres bulboses, la floració ha acabat. Espera que les fulles s'assequin del tot abans de desenterrar. Neteja'ls de terra i guarda'ls en un lloc fosc i sec fins a la tardor. Si vius en una zona humida, ruixa'ls amb un antifúngic.
Regenera els geranis
Si les teves plantes de geranis es veuen llenyoses i llarguerudes, amb poc fullatge i flors escasses, pots regenerar ara. Talla les branques més llargues per sobre del segon parell de bons brots i pinça a mà la punta dels brots restants per sobre del segon parell de fulles. De pas obtindràs esqueixos.
Consenteix als teus rosers
Aquest mes, els rosers estan en el seu màxim esplendor, però necessitaran un tracte especial per seguir florint en abundància durant setmanes.
• Rega'ls per degoteig, així no es mullen les fulles ni les flors. Si ho fas a mà, que sigui cada tres a quatre dies.
• Vigila les plagues, especialment els pugons, que deformen els capolls, i l'aparició de l'oïdi.
• Abona'ls un cop al mes.
• Pinça les flors marcides tallant per sota de la tercera o quarta fulla.
• Poda els xucladors, que els treuen força.
• Birba les males herbes del substrat.
Plantar azalees i rododendres
Azalees i rododendres es planten o es canvien de test en plena floració. Recorda que prefereixen un sòl àcid, de manera que hauràs d'utilitzar un substrat per acidòfiles. Aquests arbustos es caracteritzen per tenir arrels molt fines, per això és tan important que la terra estigui sempre humida (no entollada). Vigilar el reg és clau, qualsevol descuit pot deixar-te sense planta.
Rega i ruixa-les
Fa més calor, per tant rega més sovint les teves plantes d'interior. En general, la terra ha d'assecar entre reg i reg. L'excepció són les falgueres i azalees, el substrat sempre ha d'estar moderadament humit; no et descuidis i rega'ls per immersió uns 5-10 minuts, millor si és amb aigua de pluja o reposada. Augmenta la humitat ambiental amb polvoritzacions d'aigua.
Hora de sortir a la terrassa
Moltes plantes que durant l'hivern es mantenen dins de casa, com l'àloe vera, la planta dels diners (Plectranthus australis), els cóleos, cintes i bromelias, agrairan ser portades a l'aire lliure per rebre llum natural (compte amb el sol directe) i, si és possible, aigua de pluja. Els cóleos recuperaran així el seu cromatisme.